Hoe werkt het

Bij Harttaal zit je in een aangename ruimte met uitsluitend wit papier voor je neus. Je luistert naar rustige muziek die je concentratie verhoogt. Vervolgens pak je een pen en begint te schrijven. Het gaat nu alleen om jou, om wat jij denkt en opschrijft. Je probeert niet meteen een oordeel te hebben over wat je schrijft. Al je gedachten zijn waardevol en het onderzoeken waard.

Het begint met luisteren naar jezelf. Het is alsof je vanbinnen een stem hoort spreken.  Welke woorden, welke zinnen beschrijven het beste wat je hoort of ziet of voelt? Die schrijf je op. En je bent bereid om jezelf vragen te stellen. Zo ontdek je steeds meer en vertraag je het denkproces, want onze gedachten gaan snel.

Met Harttaal versterk je het vertrouwen in wat jij denkt en voelt. Je hebt er geen specifieke vooropleiding voor nodig. Je hoeft ook geen ervaren schrijver te zijn – al blijken ook professionele schrijvers er veel aan te hebben, bijvoorbeeld bij een writers block of om zonder  prestatiedruk je creativiteit te stimuleren.

Leer tijdens een groepstraining hoe het werkt of neem voor individuele sessies contact op met Wies .

Harttaal als mini schrijfcursus in Flow


  • “Investeer in jezelf! Workshop Harttaal van Wies levert inzichten waar je wat mee kan! ” – Maaike KlinkhamerGedragswetenschapper, expert in houding en gedrag in zakelijke omgeving

  • “Vandaag een sessie Harttaal bij Wies Enthoven mogen volgen, zeer de moeite waard. Leer jezelf beter kennen door te schrijven” – Marina Witkamp Creative director Mediamind

  • “Wat ben ik blij dat ik in september bij Harttaal ben geweest. Ondanks dat ik nog niet helemaal een ritme heb opgebouwd, merk ik dat ik minder onrustig ben in mijn hoofd. Het was zo heerlijk om echt weer eens iets helemaal voor mijzelf te doen.”

  • “Harttaal helpt mij te reflecteren op gebeurtenissen in mijn leven en dingen die mij raken. Het heeft mij geholpen mijn eigen schrijversstem te ontdekken.”