Wies Enthoven ontdekte hoe Proprioceptive Writing haar leven veranderde en haalde deze bevrijdende Amerikaanse schrijfmethode naar Nederland.

“Tijdens een vliegreis las ik het boek Writing the Mind Alive van professor Linda Trichter Metcalf in één adem uit. Ik wist meteen dat ik meer wilde weten over de door haar ontwikkelde schrijfmethode, Proprioceptive Writing.

Een paar maanden later wandelde ik door een besneeuwd Manhattan naar de loft waar ik samen met twintig anderen een week lang zou gaan schrijven. Ik weet nog hoe ik na het lezen van Linda’s boek in de veronderstelling verkeerde dat ik het helemaal begreep. Ik stond te popelen om te beginnen. Gaandeweg die week ontdekte ik vooral wat ik allemaal niet wist. Ik bleek behoorlijk koppig in het vasthouden aan mijn eigen verhaal. En ik was ook bang. Wat zou er gebeuren als ik al mijn gedachten en gevoelens opschreef en ze dan ook nog voorlas?

Maar onder de bezielende leiding van Linda veranderde mijn angst al snel in fascinatie. Ik luisterde naar de gedachten die ik had over mijn kinderen, mijn werk, mijn ouders, mijn man, mijn ziekte. Ik hoorde hoe er iedere keer een andere stem aan het woord was, precies zoals in in het boek was beschreven. Gaandeweg leerde ik hoe zich altijd weer een nieuw perspectief aandient.

PW bleek zo’n bevrijdende manier van schrijven. Ieder probleem, iedere vraag die zich in je leven voordoet, kun je ermee onderzoeken. Want uiteindelijk is het leven, naast waardevol en mooi, ook zwaar en ingewikkeld.

Eenmaal terug in Nederland besloot ik Proprioceptive Writing naar Nederland te halen. Inmiddels werk ik samen met een groep geweldige Amerikaanse PW teachers: Linda Trichter Metcalf, Anne Bright,  Ann Mullen en Kim Chandler. Zij stimuleren mij voortdurend om Harttaal verder uit te breiden. Naast het geven van mijn Harttaal workshops, heb ik een Nederlandse Harttaal Facilitator opleiding opgezet en verspreid ik Harttaal ook in andere Europese landen.”

Wies Enthoven is een gecertificeerd PW docent.

Zij volgde de opleiding tot docent Proprioceptive Writing bij Professor Linda Trichter Metcalf in Amerika en is verbonden aan de PW faculteit in Californië.

Wies is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam als psycholinguïst. Als docent Nederlands gaf zij les aan zowel volwassenen als scholieren. Zij schreef meer dan 30 jaar voor kranten, bladen en bedrijven. Artikelen van haar hand zijn met enige regelmaat te lezen in het blad Happinez. Voor het tijdschrift Flow schreef zij een mini-cursus  over Harttaal en Proprioceptive Writing die tevens in de Engelse uitgave van Flow verscheen.

In 2005 verscheen haar boek Bange Helden, in 2015 Het oudste dochter effect dat zij samen met Lisette Schuitemaker schreef en dat inmiddels is vertaald in het Koreaans en het Engels, The Eldest Daughter Effect.

wies enthoven

Certificaat Proprioceptive Writing

  • “Als je altijd al een verlangen hebt gehad om te schrijven, dan raad ik je van harte aan om met Wies te gaan ontdekken hoe je je eigen stem kan toevertrouwen aan het papier. Het dagelijks schrijven van Writes heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling. Ik neem mezelf serieuzer in wat er leeft. Het mag er allemaal zijn. Niets is te gek. Hoe vrij is dat?”  Willeke van Barneveld, eigenaar Praktijk Dynamo voor individuele- en relatiebegeleiding

     

  • “Mijn Writes maken tastbaar wie ik ben, wat ik wens, waarover ik droom en geven mij houvast om door te gaan met wat ik belangrijk vind in het leven.” Mary Smits-van Osch, Life Coach en gecertificeerd financieel planner.

  • “Wies, bedankt voor deze dagen. Nu kan ik weer een beetje zien wat ik lange tijd niet zag. Heel inspirerend wat je allemaal hebt verteld.” Ellen Sluiter-Horsselenberg, Graphic Design & Ilustration

  • “I have loved my sessions with Wies, she has a real ability to see the mileage in what you write, but also what you don’t write too! She is warm, encouraging and has helped me find my authentic writing voices. Much gratitude!” Jo Permaul, Homeopath and Holistic lifecoach

     

  • “Ik heb echt genoten van de workshop en schrijf thuis ook regelmatig. Door Harttaal toe te passen, laat ik mij minder meeslepen in oppervlakkigheid. Het geeft niet alleen mijn verhaal meer diepgang, maar ook mijzelf! Wies is een warme, mooie trainster waarbij het vertrouwd voelde om mijn kwetsbaarheid te laten zien.” Nienke, HR Specialist/coach