Wies Enthoven ontdekte hoe Proprioceptive Writing haar leven veranderde en haalde deze bevrijdende Amerikaanse schrijfmethode naar Nederland.

“Tijdens een vliegreis las ik het boek Writing the Mind Alive van professor Linda Trichter Metcalf in één adem uit. Ik wist meteen dat ik meer wilde weten over de door haar ontwikkelde schrijfmethode, Proprioceptive Writing.

Een paar maanden later wandelde ik door een besneeuwd Manhattan naar de loft waar ik samen met twintig anderen een week lang zou gaan schrijven. Ik weet nog hoe ik na het lezen van Linda’s boek in de veronderstelling verkeerde dat ik het helemaal begreep. Ik stond te popelen om te beginnen. Gaandeweg die week ontdekte ik vooral wat ik allemaal niet wist. Ik bleek behoorlijk koppig in het vasthouden aan mijn eigen verhaal. En ik was ook bang. Wat zou er gebeuren als ik al mijn gedachten en gevoelens opschreef en ze dan ook nog voorlas?

Maar onder de bezielende leiding van Linda veranderde mijn angst al snel in fascinatie. Ik luisterde naar de gedachten die ik had over mijn kinderen, mijn werk, mijn ouders, mijn man, mijn ziekte. Ik hoorde hoe er iedere keer een andere stem aan het woord was, precies zoals in in het boek was beschreven. Gaandeweg leerde ik hoe zich altijd weer een nieuw perspectief aandient.

PW bleek zo’n bevrijdende manier van schrijven. Ieder probleem, iedere vraag die zich in je leven voordoet, kun je ermee onderzoeken. Want uiteindelijk is het leven, naast waardevol en mooi, ook zwaar en ingewikkeld.

Eenmaal terug in Nederland besloot ik Proprioceptive Writing naar Nederland te halen. Inmiddels werk ik samen met een groep geweldige Amerikaanse PW teachers, waaronder Anne Bright,  Ann Mullen en Kim Chandler. Zij stimuleren mij voortdurend om Harttaal verder uit te breiden. Naast het geven van mijn Harttaal workshops, heb ik een Nederlandse Harttaal Facilitator opleiding opgezet en verspreid ik Harttaal ook in andere Europese landen.”

Wies Enthoven is een gecertificeerd PW docent.

Zij volgde de opleiding tot docent Proprioceptive Writing bij Professor Linda Trichter Metcalf in Amerika en is verbonden aan de PW faculteit in Californië.

Wies is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam als psycholinguïst. Als docent Nederlands gaf zij les aan zowel volwassenen als scholieren. Zij schreef meer dan 30 jaar voor kranten, bladen en bedrijven. Artikelen van haar hand zijn met enige regelmaat te lezen in het blad Happinez. Voor het tijdschrift Flow schreef zij een mini-cursus  over Harttaal en Proprioceptive Writing die tevens in de Engelse uitgave van Flow verscheen.

In 2005 verscheen haar boek Bange Helden, in 2015 Het oudste dochter effect dat zij samen met Lisette Schuitemaker schreef en dat inmiddels is vertaald in het Koreaans en het Engels, The Eldest Daughter Effect.

Wies Enthoven

Certificaat Proprioceptive Writing

 • “Harttaal helpt mij te reflecteren op gebeurtenissen in mijn leven en dingen die mij raken. Het heeft mij geholpen mijn eigen schrijversstem te ontdekken. Ik zet het ook vaak in als ik iets wil overbrengen aan anderen. Of het nu een speech is, een mail  of gewoon een privé stukje, door Harttaal kan ik altijd de juiste woorden vinden.” Claudia Prins, kazernemanager sector Brandweerzorg, adviseur gevaarlijke stoffen en Safety Officer.

 • “Het heeft me een impuls gegeven om door te gaan met schrijven. Even een dag van verstilling, naar binnen gaan en genieten van het schrijfproces. Fijn hoe intens Wies luisterde naar mijn teksten en zo kon teruggeven welke stemmen en verhalen zij hoorde. Er zit genoeg schrijfmateriaal in mij.” Yvonne Heus, onderwijsadviseur en coach

 • “Met  ‘harttaal’ leer  je als schrijver om je eigen authentieke schrijversstem te vinden. Zeer waardevol en diepgaand!
  Dank Wies voor deze hartverwarmende methode die je uit Amerika haalde. Het gaat mij zeker helpen bij het schrijven van mijn BOEK.”
  Wiepke de Heij Organisatieadviseur en trainer

 • “Ben zo gaar als een klontje nu maar ook heel opgetogen en voldaan. Ik vond het heel fijn bij Harttaal. Dank je voor de mooie dag!”  Nynke Schiphof Freelance Trainer NT2/Dutch as a foreign language

 • “Het bijzondere aan de Harttaal methode vond ik vooral de vragen die je je achteraf stelt. Dus na de brainstorm met jezelf, die reflectie. Daarmee krijg je er een gevoelslaag erbij, wat voor mij prettig is omdat ik vaak erg feitelijk/zakelijk denk” Eva KohlProject manager / policy development bij  NCWT / NEMO

 • “Ik heb echt genoten van de workshop en schrijf thuis ook regelmatig. Door Harttaal toe te passen, laat ik mij minder meeslepen in oppervlakkigheid. Het geeft niet alleen mijn verhaal meer diepgang, maar ook mijzelf! Wies is een warme, mooie trainster waarbij het vertrouwd voelde om mijn kwetsbaarheid te laten zien.” Nienke, HR Specialist/coach

 • Dit is een prachtige workshop om schrijvend tot inzicht te komen! Ik was in juni bij Wies Enthoven om op één dag kennis te maken met Harttaal en ik raad het iedereen aan die in een veilige omgeving naar binnen wil kijken.” – Bianca Bartels, journalist, docent journalistiek, eigenaar 2B Massage

 • Er ging een wereld voor mij open. Ik had nooit gedacht dat ik als fotograaf, denkend in beeld, me in schrijven ineens prima kon uitdrukken. Er rolde zelfs een prachtverhaal uit mijn pen. Ik kan het iedereen aanraden die (beter) wil leren schrijven of dieperliggende gevoelens op papier duidelijk wil krijgen.” Joss de Groot, fotograaf

 • “Investeer in jezelf! Workshop Harttaal van Wies levert inzichten waar je wat mee kan! ” – Maaike KlinkhamerGedragswetenschapper, expert in houding en gedrag in zakelijke omgeving

 • “Vandaag een sessie Harttaal bij Wies Enthoven mogen volgen, zeer de moeite waard. Leer jezelf beter kennen door te schrijven” – Marina Witkamp Creative director Mediamind

 • “Wat ben ik blij dat ik in september bij Harttaal ben geweest. Ondanks dat ik nog niet helemaal een ritme heb opgebouwd, merk ik dat ik minder onrustig ben in mijn hoofd. Het was zo heerlijk om echt weer eens iets helemaal voor mijzelf te doen.”

 • “Harttaal helpt mij te reflecteren op gebeurtenissen in mijn leven en dingen die mij raken. Het heeft mij geholpen mijn eigen schrijversstem te ontdekken.”