Hoe word je een Harttaal Instructeur?

Schrijven was altijd al mijn reddingsboei. Maar toen ik jaren geleden Proprioceptive Writing ontdekte was ik meteen verkocht. Deze manier van schrijven wilde ik aan anderen doorgeven. Ik volgde een intensieve, meerjarige opleiding bij Linda Trichter Metcalf in Amerika. Inmiddels hebben veel mensen in Nederland en Europa kennis kunnen maken met de bevrijdende werking van Harttaal/Proprioceptive Writing. 

Wil je als professional deze methode ook aan anderen leren, dan kun je de Harttaal Instructeur Opleiding volgen. Ik werk hiervoor samen met de Amerikaanse Proprioceptive Writing faculteit. Na een succesvolle afronding ontvang je zowel het Nederlandse Harttaal Instructeur als Amerikaanse Proprioceptive Writing Instructor certificaat.

Ja stuur mij de Hartttaal facilitator brochure

Voor wie?

Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat het opschrijven van wat erin je omgaat de geest tot rust brengt. Daarom wordt Harttaal ook steeds vaker gebruikt door professionals die vanuit een verschillende achtergrond mensen begeleiden.

Coaches zetten het in om leidinggevenden te laten reflecteren op hun eigen rol of bij cliënten die voor een belangrijke carrièrekeuze staat.

Voor therapeuten vormt het een praktische ondersteuning bij de begeleiding van verschillende vormen van verlies, zoals overlijden, echtscheiding of chronische ziekte.

En voor wie zich bezighoudt met aan zingeving gerelateerde trajecten is Harttaal een meditatieve vorm van schrijven die het inzicht in de verschillende niveaus van het menselijk bewustzijn  vergroot.

Wat zeggen de deelnemers:

Hoe laat ik mij niet leiden door de emoties die ik voel, maar haal ik eerst even adem? Hoe neem ik afstand, beschouw ik en reageer ik rustig vanuit mijn eigen kracht? Dat is wat ik dankzij Harttaal/Proprioceptive Writing verder heb ontwikkeld. En als facilitator geef ik de kunst van Harttaal door aan anderen. Wat zij er vervolgens mee doen is natuurlijk aan hun, maar ik ben blij dat ik ze de kracht van Harttaal kan laten ervaren”. Claudia Prins, voorzitter landelijk Netwerk Brandweervrouwen bij Brandweer NL

“Mijn beste dagen zijn de dagen waarop ik tijd vrij maak voor Harttaal en waarop Wies mij, tijdens het facilitator programma, op een zachte en vriendelijke manier feedback geeft en mij blijft aanmoedigen om te blijven luisteren naar mijzelf. Mijn writes maken tastbaar wie ik ben, wat ik wens, waarover ik droom en geven mij houvast om door te gaan met wat ik belangrijk vind in het leven.” Mary Smits-van Osch, Life Coach en gecertificeerd financieel planner.

Als facilitator organiseer je Harttaal schrijfsessies in kleine groepen of voor organisaties. Je leert hoe je programma’s opzet, vragen beantwoordt en leiding geeft in sessies. Je ervaart wat juist wel en wat niet de bedoeling is van deze schrijfmethode, terwijl je tegelijkertijd ook de ontwikkeling van je eigen bewustzijn stimuleert.

Voordat je met het programma start, heb je tenminste één Harttaal workshop van drie dagen gevolgd of de serie online Zoom sessies.

Module 1: Jouw leven

• Twaalf weken persoonlijke Writes (2-3 uur schrijven per week, 1-2 uur conference call sessie)

Module 2: Duik in de theorie van Proprioceptive Writing

• twaalf weken het boek Writing the Mind Alive van LInda Trichter Metcalf lezen, bespreken en bestuderen (3-5 uur schrijven per week, 2 uur conference call sessie)

Module 3: Bestuderen van Writes

• twaalf weken Writes van anderen bestuderen (3-5 uur schrijven per week, 2 uur conference call sessie)

Module 4: De praktijk, zelf een groep begeleiden

• Drie series van zes weken zelf de methode aan een groep leren onder begeleiding van docent

Naar Amerika

• vijfdaagse schrijfweek volgen in de Verenigde staten bij Dr. Linda Trichter Metcalf (moet in het jaar plaatsvinden waarin je ook de modules volgt)

De tarieven kunnen per module verschillen. Voor meer informatie graag contact opnemen met Wies Enthoven: 00-31-(0)651802116 of wies@harttaal.nl

Overige Workshops  • “Investeer in jezelf! Workshop Harttaal van Wies levert inzichten waar je wat mee kan! ” – Maaike KlinkhamerGedragswetenschapper, expert in houding en gedrag in zakelijke omgeving

  • “Vandaag een sessie Harttaal bij Wies Enthoven mogen volgen, zeer de moeite waard. Leer jezelf beter kennen door te schrijven” – Marina Witkamp Creative director Mediamind

  • “Wat ben ik blij dat ik in september bij Harttaal ben geweest. Ondanks dat ik nog niet helemaal een ritme heb opgebouwd, merk ik dat ik minder onrustig ben in mijn hoofd. Het was zo heerlijk om echt weer eens iets helemaal voor mijzelf te doen.”

  • “Harttaal helpt mij te reflecteren op gebeurtenissen in mijn leven en dingen die mij raken. Het heeft mij geholpen mijn eigen schrijversstem te ontdekken.”