Hoe word je een Harttaal facilitator?

Overtuigd van de krachtige werking van Proprioceptive Writing heeft Wies Enthoven voor Nederland en Europa een speciale Harttaal facilitatortraining opgezet. Zij werkt hiervoor nauw samen met de Amerikaanse PW-faculteit, waardoor deelnemers hun training met zowel een Nederlands als een Amerikaans certificaat kunnen voltooien.

Als facilitator kun je Harttaal-schrijfsessies organiseren – individueel, in kleine groepen of voor organisaties. Het traint je in hoe je programma’s opzet, vragen beantwoordt en leiding geeft in sessies. Het geeft inzicht in wat wel en juist niet de bedoeling is van deze schrijfmethode en het stimuleert de verdere ontwikkeling van je eigen bewustzijn.

Voordat je met dit programma kunt starten, heb je tenminste één Harttaal workshop van drie dagen gevolgd.

Het programma bestaat uit drie modules van twaalf weken met aan het einde van elke module een dag ‘live’ met Wies schrijven in Amsterdam. Vervolgens is er een vierde module van  achttien weken die bestaat uit zelf groepen lesgeven onder begeleiding van een docent en een gemeenschappelijke schrijfdag met collega facilitators.

Daarnaast volg je een training van vijf dagen in Amerika. De eerste vier modules kun je in het Nederlands doen bij Harttaal. De prijs is op basis van een groep van minimaal drie deelnemers per 12 weken, voor 1-op-1 sessies met Wies betaal je dit bedrag per 6 weken.

Het is mogelijk om te beginnen met de persoonlijke serie (module 1) en vanuit daar te kijken of, en hoe, je verder wil gaan. Hoe verder je komt in de modules hoe meer ervaring je krijgt. Na het volgen van alle modules ben je gecertificeerd voor Nederland om de Harttaal methode te leren aan anderen. Vanzelfsprekend is het programma zo opgebouwd dat je ze achter elkaar moet volgen, beginnend met de eerste module.

Module 1: Jouw leven

• Twaalf weken persoonlijke Writes (2-3 uur schrijven per week, 1-2 uur conference call sessie)

Per week doe je 4 tot 6 handgeschreven Writes. Eén van deze Writes tik je en stuur je naar Wies, zodat deze kan worden besproken tijdens de wekelijkse les via Skype. De periode van 12 weken wordt afgesloten met een live schrijfdag bij Harttaal in Amsterdam.

Kosten: 745,- euro (incl. 21% BTW voor particulieren, excl. 21% BTW voor bedrijven)

Module 2: Duik in de theorie van Proprioceptive Writing

• twaalf weken het boek Writing the Mind Alive van LInda Trichter Metcalf lezen, bespreken en bestuderen (3-5 uur schrijven per week, 2 uur conference call sessie)

Terwijl je het boek leest, focus je op een van tevoren bepaald onderwerp uit het boek, dit in tegenstelling tot wat je de eerste 12 weken hebt gedaan in je persoonlijke Writes. Per week doe je 4 tot 6 handgeschreven Writes. Eén van deze Writes tik je en stuur je naar Wies, zodat deze kan worden besproken tijdens de wekelijkse les via Skype. Zo leer je meer over de theorie achter Harttaal. De periode van 12 weken wordt afgesloten met een live schrijfdag bij Harttaal in Amsterdam.

Kosten: 745,- euro (incl. 21% BTW voor particulieren, excl. 21% BTW voor bedrijven)

Module 3: Hoe kun je een Schrijfsel interpreteren?

• twaalf weken Writes van anderen bestuderen (3-5 uur schrijven per week, 2 uur conference call sessie)

Het bestuderen van Engelse en Nederlandse Writes van Harttaal en PW schrijvers en vervolgens in je eigen Writes je kennis hierover toetsen. Per week doe je 4 tot 6 handgeschreven Writes. Eén van deze Writes tik je en stuur je naar Wies, zodat deze kan worden besproken tijdens de wekelijkse les via Skype. Aan het einde van de twaalf weken is er weer een Harttaal schrijfdag in Amsterdam.

Kosten: 745,- euro (incl. 21% BTW voor particulieren, excl. 21 % BTW voor bedrijven)

Module 4: De praktijk, zelf een groep begeleiden

• Drie series van zes weken zelf de methode aan een groep leren onder begeleiding van docent

Totaal: achttien weken, per week 6+ uren voorbereiden en de sessies begeleiden

Je begeleidt een groep van drie tot acht studenten die je zelf hebt samengesteld. Per week verzamel je Writes van de studenten die je met je docent bespreekt – de studenten hebben hiervoor toestemming gegeven.

Kosten per zes weken: 745,- euro  (incl. 21% BTW voor particulieren, excl. 21% BTW voor bedrijven) voor privéles, en een dag schrijven in Amsterdam met collega facilitators. Je kunt de studenten lesgeld vragen om deze kosten te dekken.

Naar Amerika

• vijfdaagse schrijfweek (moet in het jaar plaatsvinden waarin je ook de modules volgt)

Deze volg je bij Dr. Linda Trichter Metcalf in Amerika of bij een andere, gecertificeerde docent van de faculteit in Amerika.

Kosten: kunnen per locatie wisselen, reken minimaal 1200 dollar voor lesgeld, verblijf en eten, en dan nog het reisgeld (vliegticket). Wies is op alle locaties in Amerika geweest en kan je hierover meer vertellen.

Overige Workshops  • “Investeer in jezelf! Workshop Harttaal van Wies levert inzichten waar je wat mee kan! ” – Maaike KlinkhamerGedragswetenschapper, expert in houding en gedrag in zakelijke omgeving

  • “Vandaag een sessie Harttaal bij Wies Enthoven mogen volgen, zeer de moeite waard. Leer jezelf beter kennen door te schrijven” – Marina Witkamp Creative director Mediamind

  • “Wat ben ik blij dat ik in september bij Harttaal ben geweest. Ondanks dat ik nog niet helemaal een ritme heb opgebouwd, merk ik dat ik minder onrustig ben in mijn hoofd. Het was zo heerlijk om echt weer eens iets helemaal voor mijzelf te doen.”

  • “Harttaal helpt mij te reflecteren op gebeurtenissen in mijn leven en dingen die mij raken. Het heeft mij geholpen mijn eigen schrijversstem te ontdekken.”