Kan je over een van tevoren bedacht onderwerp schrijven?

Vooral naarmate je meer ervaring hebt met Harttaal werkt het heel goed om een bepaalde vraag of een terugkerend probleem in meerdere Writes te onderzoeken. Belangrijk blijft altijd dat je in een rustige omgeving alle tijd neemt om naar boven te laten komen wat voor jou op dít moment belangrijk is.

Waarom drie dagen?

Op de eerste dag legt Wies de Harttaal methode uitgebreid uit en daarna begin je meteen met schrijven. Er is tussendoor altijd ruimte om vragen te stellen, maar het belangrijkste is, zoals met alle nieuwe technieken die je leert, om het vooral te gaan doen. Wies gaat op ieders Write in en geeft aanwijzingen die je helpen om je vaardigheid met Harttaal verder te ontwikkelen.

Tijdens de tweede dag ga je zoveel mogelijk schrijven. Na een korte introductie, waarbij eventuele vragen die na de eerste dag bij je op zijn gekomen ook beantwoord worden, keer je meteen naarbinnen. Je zult merken dat het op deze tweede dag vaak al iets makkelijker gaat. Je geest heeft tijd nodig om tot rust te komen. De bedoeling is om op dag twee zoveel mogelijk Writes te doen, waarbij Wies aan de hand van wat zich aandient ook meer zal uitleggen over de theorieën die de Harttaal methode ondersteunen.

Aan het einde van dag 2 kies je uit alles wat je hebt geschreven één Write, deze geef je aan Wies, zodat zij daar op de derde dag verder op in kan gaan. Op deze manier ontstaat een eerste inzicht in hoe je Harttaal heel gericht kunt gebruiken om bepaalde onderwerpen in je leven te onderzoeken.

Hoe begin je met schrijven?

Met Harttaal begin je gewoon in het midden, met de gedachte die het eerst in je opkomt en vanuit daar ga je verder. Het kan niet misgaan. ‘Goed’ en ‘fout’ bestaan niet als het gaat over wat je denkt en voelt. Je denkt iets. Je voelt iets. Dat schrijf je op. Iedereen kan op deze manier schrijven. De meeste mensen herkennen het als ik vertel dat je je gedachten vaak hoort alsof er een stem tegen je praat. Je schrijft op wat die stem je vertelt. Je luistert naar jezelf zoals een goede vriend of vriendin dat zou doen.>

 

Wat is het verschil met andere schrijfmethodes?

Bij Harttaal hou je je niet alleen bezig met expressie, zoals bij veel andere schrijfmethodes, maar al tijdens het schrijven ook met reflectie. Je geeft jezelf steeds meer informatie, waardoor een nieuwe kijk ontstaat op je eigen, vertrouwde verhaal. Je perspectief verdiept zich, je persoonlijke intelligentie ontwikkelt zich verder en verder.

Hoe groot is de groep waarin je schrijft?

Er is altijd maar een beperkt aantal deelnemers waardoor er volop aandacht is voor ieders schrijven.

  • “Wies, bedankt voor deze dagen. Nu kan ik weer een beetje zien wat ik lange tijd niet zag. Heel inspirerend wat je allemaal hebt verteld.” Ellen Sluiter-Horsselenberg, Graphic Design & Ilustration

  • “Harttaal helpt mij te reflecteren op gebeurtenissen in mijn leven en dingen die mij raken. Het heeft mij geholpen mijn eigen schrijversstem te ontdekken. Ik zet het ook vaak in als ik iets wil overbrengen aan anderen. Of het nu een speech is, een mail  of gewoon een privé stukje, door Harttaal kan ik altijd de juiste woorden vinden.” Claudia Prins, kazernemanager sector Brandweerzorg, adviseur gevaarlijke stoffen en Safety Officer.

  • “Het heeft me een impuls gegeven om door te gaan met schrijven. Even een dag van verstilling, naar binnen gaan en genieten van het schrijfproces. Fijn hoe intens Wies luisterde naar mijn teksten en zo kon teruggeven welke stemmen en verhalen zij hoorde. Er zit genoeg schrijfmateriaal in mij.” Yvonne Heus, onderwijsadviseur en coach

  • “Met  ‘harttaal’ leer  je als schrijver om je eigen authentieke schrijversstem te vinden. Zeer waardevol en diepgaand!
    Dank Wies voor deze hartverwarmende methode die je uit Amerika haalde. Het gaat mij zeker helpen bij het schrijven van mijn BOEK.”
    Wiepke de Heij Organisatieadviseur en trainer

  • “Ben zo gaar als een klontje nu maar ook heel opgetogen en voldaan. Ik vond het heel fijn bij Harttaal. Dank je voor de mooie dag!”  Nynke Schiphof Freelance Trainer NT2/Dutch as a foreign language